Времева линия

Този проект е създаден групов от Вени, Мери, Виктория, Надя, Крис Николич и Виктор 5г клас
За да се върнеш на предишната страница натисни тук!


Троянската война

Според легендите Троянската война е водена между град Троя в Мала Азия и ахейската войска.Войната започва ,след като троянецът Парис отвлича Хубавата Елена , жената на спартанският цар Менелай . Периодът е от 1183 до 1193 . Троянската война е едно от основните събития в древногръцката митология и е описана в поредица от епични поеми , от които само 2 - ,,Илиада'' и ,,Одисея'' са отцелели до днес. Древните гърци вярвали ,че описаните от Омир събития са истина .Те смятали , че войната се е водила между 13 и 12 век , а самата Троя се намирала в близост до Дарданелите в земите на на днешна северозападна Турция . В по-модерни времена воината се е смятала за мит , но през 1870 г Хайнрих Шлиман открива развалини във въпросната област , които впоследствие са приети от архиолозите за остатъци от древна Троя.


Варненски некропол

варненският халколитен некропол е открит през 1972 в района на Варненското езеро. Разкопките на това място продължава 10 години, като са открити 294 гроба, в някои от които са намерени човешки скелети, предмети и накити. Това откритие не е със стойност само за България, но и за цял свят- смята се, че това е най-старото технологично обработено злато в света.


Възникване на Рим

Древен Рим започва своето развитие като общност на земеделци, обитаващи Апенинския полуостров през 9-ти век и с течение на времето прераства в империя, разпростираща се върху средиземноморски район. В периода от 753 г. (годината на основаването на държавата) до разпадането 476 г. Вследствие на вътрешната нестабилност, външни нападения и др. Римската държава претърпява за 12 века 3 етапа на развитие- Римско царство, Римска република и Римска империя и преминава през форми на управление, вариращи от Монархия през олигархична републиика.


Римската империя

През 44 г. пр. Хр. римският владетел Юлий Цезар бил убит. Неговият племеник Октавиан отстранил съперниците си, завладял Египет и го превърнал в Римска провинция. Победата му осигурила еднолична власт. През 27 г. пр.Хр. Октавиан бил обявен за "август" (свещен) и това слага край на републиката и начало на Римската империя. Октавиан бил обявен за "Баща на отечеството". Той заел всички най-важни длъжности- косул (върховна военна власт и управление), народен трибун (право на вето и защитник на народа), върховен жрец (ръководи религилиозния живот). Октавиан Август властвал еднолично 41 г. Той установил мир и единно управление над Италия и римските провинции. След него по време на управлението на императорите: Троян, Хадриан, Антонин Пий, Марк Аврелий в периода от 98 г. до 192 г. сл. Хр. Римската империя преживява своя "Златен век". Държавата достига максмалните си размери от един милион кв. км. и 50 млн. жители. Към нея се стичали суровини, раби, от три континента. Стопанският живот процъфтявал. Били изградени хиляди километри пътища. През 3-ти век Римската империя преживяла тежка криза. След "Златния век" дошло време на хаос, граждански войни и стопански упадък. Император Константин 1-ви поставил началото на християнската империя. След разделянето й през 395 г. тя не оцеляла дълго. Западната Римска империя загинала под ударите на "варвaрите" през 476 г. Източната Римска имаперия, позната с името Византия, наследила римската традиция и продължила своя исторически живот през Средновековието.